Jaký trezor na zbraně vybrat

Zabezpečení zbraní musí podle zákona vyhovět každý držitel střelné zbraně. Při výběru trezoru na zbraně si proto pohlídejte, co by mu nemělo chybět. Přečtěte si tipy, které vám pomohou vybrat ten správný model, aby odpovídal nejen platné legislativě, ale především vašim představám.

Proč si pořídit trezor na zbraně

Zabezpečení zbraní je dáno zákonem a pokud nesplníte jeho podmínky, nevyhnete se postihu. Ať už se jedná o sběratelské kousky, nebo o běžně dostupné zbraně, trezor je ochrání proti nevítané návštěvě zloděje. Bezpečné uložení zbraní navíc zamezí nešťastným nehodám – děti se k nim nedostanou a neublíží si.

Na co se zaměřit při výběru zbraňového trezoru

Pořídit si trezor na zbraně není úplně levnou záležitostí. Na druhou stranu vám trezor bude sloužit řadu let, a proto se rozhodně vyplatí nešetřit. Jaké parametry si při výběru trezoru na zbraně pohlídat?

Velikost 

Nejprve si ujasněte, na jaké zbraně je trezor určený a kolik jich do něj chcete uzamknout. Trezor na pistole bude logicky menší. Místo trezoru na krátké zbraně můžete sáhnout také po uzamykatelné kazetě. A jaký trezor na dlouhé zbraně? Takový, do kterého se vejde ta největší. Vždy si změřte nejdelší ze svých zbraní tak, aby se do trezoru dala pohodlně umístit a nestála na šikmo.

TIP: Vždycky je lepší pořídit si rovnou jeden větší trezor, než pak dokupovat několik menších a snažit se je někam „natlačit”. 


Zbraně v trezoru

Konstrukce

Nejen na velikosti záleží, důležitá je i konstrukce. Uložení zbraní v řadě za sebou nemusí vyhovovat všem. Vybírat můžete z jednoplášťové nebo dvouplášťové konstrukce. Pohlídejte si také odporové jednotky – aby odpovídaly legislativě, musí mít trezory 15 RU. To znamená, že vydrží zhruba 3 minuty páčení nebo bouchání palicí.

Dobře si také rozmyslete, kam trezor umístíte. Měl by být snadno dosažitelný při potřebě ochrany, ale také skrytý před dětmi a zloději. Vybírat můžete samostatně stojící nebo zabudovaný do zdi.

Certifikace

Vždy je důležité, aby měl trezor na zbraně štítek výrobce s informacemi. Certifikace bez štítku je neplatná stejně jako štítek bez certifikace. Trezor musí mít obojí. Často jsou necertifikované trezory paradoxně lépe zabezpečené, ale bez certifikace je nemůžete na zbraně využít (nejčastěji kvůli typu zámku). Pokud si pořídíte trezorový zámek a získáte potřebný certifikát, můžete pak používat i původně necertifikovaný trezor. Připlatit si ale musíte za práci, nový zámek i certifikát.

Zámek

Klasický zámek na klíč se pořád těší velké oblibě. Musíte si ovšem pohlídat, ať ho neztratíte a nenajdou ho děti. Další možností je mechanický číselník, který splňuje certifikace, ale odemknutí je pomalejší. Nejpohodlnější je elektrický zámek. A pokud jste fanda hi-tech vychytávek, zvolte zámek na otisk prstu.

Elektrický zámek na trezoru.

Příslušenství ke zbraňovým trezorům

Oceníte, když trezor bude mít držáky na krátké nebo dlouhé zbraně či držák na čisticí potřeby. Hodí se i vnitřní uzamykatelná schránka, do které uložíte náboje. Poličky nebo samostatné schránky využijete, pokud do trezoru budete chtít kromě zbraní uschovat i cennosti. Nezapomeňte ani na kotvení trezoru – nejen že vám ho zloděj jen tak neodtáhne, ale certifikace trezoru bez jeho ukotvení neplatí.

Co musí splňovat trezor na zbraně

Zabezpečení zbraní a střeliva řeší zákon č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivech. 

  • Střelné zbraně do 2 kusů a náboje do 500 kusů musí majitel zabezpečit proti ztrátě, odcizení nebo zneužití. Trezor ale není nutný.
  • Zbraně do 10 kousků a střelivo do 10 000 nábojů musí být uschovány do uzamykatelné ocelové schránky nebo skříně.
  • Více než 10 zbraní a 10 000 nábojů se ukládá do uzamykatelného skříňového trezoru, samostatné uzamykatelné místnosti nebo volně stojícího objektu. Každá úschovna ale musí splňovat technické parametry právního předpisu.
  • Počet nad 20 střelných zbraní a 20 000 nábojů se zabezpečuje do komorového trezoru, samostatné místnosti nebo odděleného objektu, který také musí odpovídat technickým parametrům právního předpisu.

 

Technické požadavky na zabezpečení zbraní a střeliva řeší normy ČSN EN 1143-1, ČSN EN 1300 a ČSN EN 1627. Podrobnosti najdete v samotném zákonu č. 217/2017 Sb