Správná výška pracovního stolu: Vyhněte se bolavým zádům

Při sedavé práci bezpochyby nejvíce oceníte pohodlnou židli, která vám podepře bederní páteř a zajistí komfortní posed. Neméně důležitý je ale také pracovní stůl, respektive jeho správná výška – abyste se nad ním nehrbili, ale také na jeho desku krásně dosáhli. Přečtěte si, jak zvolit výšku pracovního stolu a na co se při jeho výběru zaměřit.

Proč je důležitá správná výška pracovního stolu

Ať už se jedná o pracovní stůl v kanceláři, u kterého trávíte osm hodin denně, nebo psací stůl doma v obýváku, kde posedíte dvě hodinky, nezapomeňte si pohlídat jeho výšku. Špatný posed u stolu vede k bolestem zad a hlavy nebo problémům s páteří, klouby a šlachami. 

Správná výška pracovního stolu a židle a také správné sezení minimalizuje škodlivé efekty dlouhodobého sezení a zvyšuje pohodlí při práci u stolu. Přečtěte si, jak správně sedět na židli, abyste si zbytečně neškodili. 

Jak vysoký by měl být pracovní stůl

Správná výška pracovního stolu se odvíjí od vzrůstu postavy a vychází z průměrné výšky postavy mužů a žen. Důležité je ale i nastavení židle. Mezi sedákem a pracovní deskou stolu by ideálně měla být mezera 22–31 cm pro muže a 21–30 cm pro ženy, přičemž sedák židle je umístěný cca 40–50 cm nad podlahou (opět ale záleží na výšce postavy). Optimální výška pracovního stolu by tedy měla být zhruba 72 cm (+/− 15 cm).

Řeší výšku stolu norma? Ano. Nařízení vlády č. 361/2007 Sb. stanovuje podmínky ochrany zdraví při práci a v § 49 se zabývá také rozměry pracovní plochy.

Nepodceňte ani výběr správné kancelářské židle.

Na co dalšího se při výběru pracovního stolu zaměřit

  • Rozměry psacího stolu – záleží na vašich potřebách, ale dopřejte si pracovní desku velkou minimálně 120×80 cm (ideálně pak 160×80 cm).
  • Prostor na nohyminimální velikost musí činit 60×50×50 cm (výškaךířka×hloubka). Optimální hloubka je pak 70 cm. Většího komfortu dosáhnete s podložkou pod nohy.
  • Povrch pracovní desky – lesklý povrch odráží více světla a znesnadňuje práci, zvolte proto matný. Materiál by se měl dát také snadno čistit.
  • Zásuvky a odkládací plochy – při výběru nového stolu si vyzkoušejte, jestli všude pohodlně dosáhnete a nic vám nepřekáží.


 

TIP: Pokud nemáte čas jet do obchodu s nábytkem vyzkoušet nový pracovní stůl, vsaďte na ergonomické výškově nastavitelné stoly, které si snadno upravíte podle své výšky.

Jak si zajistit zdravou práci u počítače

Stůl, židle i správné sezení je základ, ale při práci na počítači je třeba pohlídat ještě jednu věc – umístění monitoru. Horní okraj obrazovky by měl být v úrovni očí a ve vzdálenosti zhruba 60 cm. Chybu neuděláte ani s ergonomickou klávesnicí a myší

Nepodceňujte ideální výšku psacího stolu pro děti

Výška dětského psacího stolu se pohybuje v rozmezí 50–75 cm a závisí na velikosti dítěte. Důležitou roli hraje také židle. Nejlépe nechte děti, aby si oba kusy nábytku vyzkoušely – na židli by se měly přisunout až ke stolu a položit ruce na pracovní desku tak, aby v ideálním případě svírala paže s předloktím úhel 90°. Nezapomeňte také zkontrolovat dostatek místa pro nohy a nechat dítě, ať si osahá všechny zásuvky a odkládací plochy.

TIP: Velké oblibě se těší tzv. rostoucí nábytek, který doslova roste s dítětem, a vy tak nemusíte každý rok řešit nový stůl a židli.