Kvalitní kancelářská židle: na co se při výběru zaměřit

Kancelářská židle u pracovního stolu

Základ zdravého sezení u pracovního stolu představuje kvalitní kancelářská židle, která napomáhá správnému posedu a dokážete ji přizpůsobit vašemu tělu. Při výběru se proto nedívejte jen na cenu, ale hlavně si pohlídejte její ergonomické vlastnosti. Předejděte únavě a bolestem zad a zjistěte, co by kvalitní kancelářské židli nemělo chybět.

Kancelářská židle vs. křeslo: jaký je mezi nimi rozdíl?

Hlavní rozdíl mezi kancelářskou židlí a křeslem spočívá v uchycení područek. Kancelářské křeslopodručky, které napevno spojují sedák s opěradlem. U židle tomu tak není, díky čemuž nabízí více možností nastavení. Křesla jsou mohutnější, pohodlnější a levnější, ale hodí se jen na kratší sezení. Naproti tomu kancelářská židle je odlehčená, nastavitelná, vyznačuje se lepší ergonomií a k celodenní práci za stolem je tak vhodnější. Za kvalitu si ale připlatíte.

Jak vybrat kancelářskou židli

Při výběru kancelářské židle hraje často rozhodující roli cena, důležitější jsou ale jiné faktory – kdo a jak dlouho bude na židli sedět, jaké jsou požadavky na materiál a design a k jakému účelu bude židle sloužit.

Jeden uživatel, nebo více?

Ať už kancelářskou židli využívá jeden člověk, nebo se na ní spolupracovníci či členové domácnosti střídají, v prvé řadě vás bude zajímat nosnost. Ta se pohybuje od 70 do 180 kg a neměla by přesahovat hmotnost nejtěžšího uživatele. Vždy je také dobré připočítat malou rezervu.

Individuální nastavení je základ zdravého sezení na kancelářské židli, zejména tehdy, když se na ní vystřídá více lidí. Vyberte takový model, u kterého přizpůsobíte výšku, opěradlo, sedák, opěrku hlavy i područky každému uživateli na míru.

TIP: Předejděte zdravotním komplikacím a pořiďte si ergonomickou židli, která pomáhá se správným a zdravým sezením. Ani ta nejkvalitnější kancelářská židle ale nepomůže, pokud se u stolu hrbíte. Přečtěte si, jak správně sedět na židli.

 Ergonomická židle

Materiál

Materiál kvalitní židle k psacímu stolu musí být hlavně prodyšný a dobře omyvatelný. Mezi nejčastější volbu patří čalouněné židle, které se snadno udržují, ale mají omezenou životnost. Síťované kancelářské židle jsou zase dokonale prodyšné. Luxusním vzhledem se pak pyšní židle z pravé nebo syntetické kůže – jednoduše se čistí, ale zejména v letních měsících způsobují větší pocení.

Typy židlí podle využití

Kromě obyčejné kancelářské židle určené pro práci za stolem se setkáte také se speciální židlí k PC (někdy je také označována jako herní židle) nebo zdravotní kancelářskou židlí, kterou nejčastěji využívají lidé s bolestmi zad. Obě ocení všichni, kteří sezením tráví hodně času.

Doba sezení

Dopředu popřemýšlejte, jak dlouho budete na židli každý den sedět.

  • 3 hodiny denně – pokud židli využíváte jen pár hodin denně, klidně sáhněte po levnější variantě se základní mechanikou. Nebojte se vybírat podle vzhledu nebo zvolte kancelářské křeslo.
  • 8 hodin denněergonomie a nastavitelnost je nutností. Kvalitní kancelářská židle by měla mít opěrku hlavy, područky a možnost tzv. dynamického sezení, které zajistí mechanika židle.
  • více než 8 hodin denně – neobejdete se bez ergonomické kancelářské židle s širokou škálou nastavení jejích částí, jako je opěrka hlavy, výška a poloha sedáku, polstrované područky nebo sklon zádové a bederní opěrky. Neměly by chybět ani zátěžová kolečka a příjemný materiál.

 

Výběr kvalitní kancelářské židle není jen tak

Kancelářskou židli si vždy osahejte a vyzkoušejte všechny její funkce. Pokud většinu dne prosedíte u pracovního stolu, vyplatí se investovat do kvalitnější varianty. Nezapomínejte ani na časté střídání pozic a dopřejte si pauzy na aktivní odpočinek. Židle je základ, ale neméně důležitý je také pracovní stůl. Zjistěte, jaká je správná výška pracovního stolu a zajistěte si zdravé sezení.