Instalace trezoru: jak zabudovat trezor do zdi

Trezor do zdi

Jaké výhody má trezor do zdi a co si do něj uložit? Cokoliv budete chtít – od hotovosti a cenných papírů přes důležité dokumenty až po předměty s citovou hodnotou. Zazděný trezor všechny vaše cennosti uchrání a zloděj ho jen tak neodnese. Přečtěte si, jak zabudovat trezor do zdi a zabezpečit tak své věci.

Proč si pořídit trezor do zdi

Myslíte si, že byste do tajného trezoru neměli co uložit? Trezory se hodí i na jiné věci, než jsou hromady zlata a drahých kamenů.

  • Cennosti – mezi hodnotné věci nepatří jen šperky, peníze, akcie či šeky, za uchování stojí také sbírky, např. mincí nebo známek, předměty s citovou vazbou nebo vzpomínky v podobě fotoalb.
  • Tajnosti – i tajemství, která nechcete s nikým sdílet, najdou v trezoru do zdi své místo. Jednat se může třeba o firemní data a know-how, ale i věci osobnějšího rázu.
  • Nebezpečné předmětyzbraně a střelivo musí být podle zákona zabezpečeny v trezoru. I léky a další nebezpečné látky se nesmí dostat do nepovolaných rukou.
  • Dokumenty – všechny důležité papíry budete mít uložené bezpečně na jednom místě. Pasy, smlouvy nebo rodné listy pak nebudete nikdy zdlouhavě hledat.
  • Něco navíc – do trezoru si uschovejte také náhradní klíče, umělecká díla nebo drahé vybavení a nářadí.

 

Zazdění trezoru představuje nejúčinnější opatření proti odcizení trezoru. Zloději by dalo značnou práci vysekat trezor ze zdi za krátký čas a tak, aby si toho někdo nevšiml.

Vyberte pro trezor tajnou skrýš

Jestli trezor otevíráte téměř denně, měl by být někde po ruce. Na druhou stranu méně přístupná místa zaručí větší šanci, že nikdo nepovolaný trezor nenajde a vaše předměty tak budou ve větším bezpečí. Vybírejte místa, která nejsou obvyklá – dětský pokoj, prostor za kuchyňskou linkou či spíž, místo ve vestavěné skříni nebo pod schodištěm. Tajný trezor umístěte třeba také do výklenku, komína nebo za posuvnou knihovnu.

TIP: Oblíbený je také nábytkový trezor, který se skrz nábytek ukotví do zdi nebo do podlahy a je hezky schovaný.

Jak zabudovat trezor do zdi

Stěna, do které trezor umístíte, musí být pevná a dostatečně hluboká. Sádrokartonová zeď není vhodná, dejte přednost spíše betonu, cihlám, terakotě nebo vápencovým blokům.

 Trezor do zdi s bankovkami

1. Připravte si prostor a trezor

Trezor do zdi se ukládá na betonové lůžko minimálně 10 cm silné. Vysekejte otvor minimálně o 20 cm širší a vyšší a 10 cm hlubší, než je samotná skříňka, aby trezor splnil požadavky své bezpečnostní třídy. Na pomoc si vemte bourací nebo sekací kladivo.

Přední část trezoru překryjte fólií, aby se nepoškodila. Trezor umístěte do vytvořeného otvoru a vyrovnejte dřevěnými hranoly. Pomocí vodováhy a metru zkontrolujte, jestli je v rovině a zda po stranách zůstal prostor 10 cm.

2. Jděte betonovat

Podle návodu si namíchejte betonovou směs – měla by být vlhká asi jako hlína, aby rychle nevysychala. Před betonováním navlhčete stěny. Úzkou zednickou lžící vyplňte prostor betonem. Postupujte zdola nahoru a zezadu dopředu v jednotlivých vrstvách, které vždy utlačte. Nejprve tedy naneste beton pod trezor a poté za něj.

3. Nechte trezor usadit

Trezor neotevírejte alespoň dva dny, ideálně pak týden, aby beton správně vytvrdl. Poté ho otevřete a nechte pár dnů (klidně i dva týdny podle velikosti trezoru) otevřený, aby pořádně vyschl a zbavil se posledních zbytků kondenzované vlhkosti.

Vyzkoušejte tipy k instalaci trezoru

  • Betonovou vrstvu proložte ocelovou armaturou.
  • Chcete umístit trezor do zdi mezi dvě místnosti s rozdílnými teplotami? Trezor izolujte, vyhnete se tak vzniku rosného bodu a případné korozi.
  • Používejte vysokopevnostní beton.
  • Krytky a spoje na trezoru utěsněte třeba silikonem nebo páskou, aby se do nich nedostala vlhkost z betonu.
  • Z trezoru s elektronickým zámkem vyjměte baterie a vraťte je na místo až po úplném vyschnutí.
  • Před vysekáním otvoru zkontrolujte, zda se ve zdi nenachází elektrické kabely nebo potrubí.

 

Aby tajný trezor zůstal tajný

Nezapomeňte na maskování. Je to trochu klišé, ale schovat trezor za zrcadlo nebo obraz není na škodu. I když zloději o těchto „schovkách“ možná ví, vyřeší se tím nejen estetická stránka, ale také zakrytí trezoru. Přes trezor můžete také umístit poličku nebo jiné dekorace, důležité je, aby nebyl na první pohled vidět.