Zařiďte si kancelář podle feng shui

Podpořte koncentraci, myšlení a kreativitu díky uspořádání kanceláře podle feng shui. Tyto principy vám pomohou cítit se v zaměstnání příjemně a zvýší vaši produktivitu. Základem je porozumět prostoru a upravit ho tak, abyste z něj mohli čerpat prospěch. Poradíme vám, jak si uspořádat kancelář podle zásad feng-šuej.

 Zařiďte si kancelář podle feng-shui.

Co je feng shui?

Feng-šuej představuje část čínské filozofie a souvisí s prouděním energie. Cílem je nastolit harmonii v prostoru a času i v celém životě pomocí barev, tvarů, materiálů, vůní a zvuků. Feng-šuej pracuje s pěti elementy (ohněm, vodou, zemí, kovem a dřevem) a polaritou jin jang. Snahou je využít energii v okolí ve svůj prospěch.

Umístění je klíčové

Nejde jen o umístění kanceláře, ale i o orientaci budovy, ve které firma sídlí. Důležitou roli hraje půdorys stavby a blízké okolí. Nejideálnějším tvarem nejen pro kancelář je podle feng-šuej čtverec, který symbolizuje prvek země a vyjadřuje stabilitu a jistotu. Místnosti a budovy ve tvaru písmene L nebo T či příliš členitý prostor jsou naopak nevhodné.

Neméně důležité jsou také světové strany.

  • Kanceláře na severu a severozápadě jsou vhodné pro manažery a vedení firmy, nejlépe se pak projeví jejich organizační a vůdčí schopnosti. Zároveň ale platí, že majitelé společnosti a vedení by měli mít kancelář co nejdál od vchodu do budovy, aby nebyli zbytečně rušeni.
  • Jižní a jihovýchodní strana podporuje kreativitu, myšlení a komunikaci v týmu i s klienty. Do takového prostoru se hodí umístit oddělení marketingu nebo obchodu.
  • Výkonné složce firmy, jako je například finanční oddělení, která musí plnit úkoly v termínu, vyhovuje západ, severovýchod a jihozápad.

Metoda Pakua

Pracuje se světovými stranami, kdy každá strana je nositelem specifické energie a má přiřazenou svou ideální barvu. Schéma Pakua se dá aplikovat na jakýkoliv prostor – pozemek, budovu, byt, jednotlivé místnosti i na plochu pracovního stolu. Prostor se rozdělí podle světových stran na 8 částí, respektive 9 i se středem, symbolizující různé oblasti života, které se dále vyhodnocují. Feng-šuej pak nabízí možnosti, jak jednotlivé sektory vylepšit tak, abyste z nich měli prospěch i v běžném životě.

TIP: K dosažení pozitivních změn můžete využít také tzv. metodu létajících hvězd.

Metoda pakua pracuje s barvami a světovými stranami. 

Vyladěná kancelář podle feng shui

Jakmile správně vyberete umístění kanceláře podle jejího účelu a způsobu využití, čeká vás zařizování místnosti. Kancelářský nábytek ani vybavení by nemělo bránit proudění energie. Zaměstnanci by měli vidět na vstup do kanceláře a za sebou mít zeď. Důležité je, aby se tam cítili příjemně. Vyřaďte všechny rušivé elementy, které brání efektivní práci.

Rozčleňte kancelář podle sektorů:

  • bohatství (jihovýchod) – místo pro pokladny, počítače či luxusnější dekorace,
  • cíle a uznání (jih) – ideální na vystavení certifikátů nebo diplomů,
  • vztahy (jihozápad) – prostor na týmové fotografie nebo zóna pro setkávání s klienty v podobě pohodlných sedacích souprav,
  • minulost (východ) – skříně na staré projekty či produkty,
  • budoucnost (západ) – budoucí plány a aktivity firmy,
  • vědění (severovýchod) – místo pro knihovnu či stojany na časopisy, ideální pro odborné publikace,
  • kariéra (sever) – pracovní plocha zahrnující psací stůl, flipcharty či popisovací tabule,
  • nápomocní přátelé (severozápad) – pomůcky usnadňující práci, jako jsou například skartovačky, laminovačky či řezačky papíru.

 

TIP: Podle feng-šuej by všechny hrany měly být zaoblené a kancelářský nábytek ideálně ve tvaru čtverce, příp. obdélníku.

Pracovní stůl jako nejdůležitější prvek

U pracovního stolu trávíte v kanceláři nejvíce času, je proto důležité, aby byl vhodně umístěný a uspořádaný. Kromě toho si také pohlídejte správnou výšku psacího stolu, abyste se vyhnuli zdravotním problémům. Pracovní stůl by měl být orientovaný tak, abyste ze svého místa viděli na dveře a co největší prostor kanceláře. Rozhodně by neměl stát mezi dveřmi a oknem, kde přirozeně proudí energie, nebo naproti dalšímu stolu.

Na stole byste měli mít jen nezbytnosti, které při práci potřebujete. Veškeré pomůcky mají mít své místo, na stole se nesmí objevit chaotická změť dokumentů ani pracovních pomůcek.

Důležité osvětlení

Dostatek světla je pro práci důležitý. Využijte co nejvíce přirozeného světla. Zdroje ale kombinujte. Místo jednoho velkého lustru, raději zvolte menší a doplňte ho lampičkami nebo bodovými světly.

Voda = proudění energie

Podle feng-šuej voda symbolizuje pohyb a život a podporuje prosperitu, kreativitu a orientaci na detail. Pokud máte v kanceláři místo, vybavte ji fontánkou nebo akváriem. Postačí ale také různé dekorace, jako jsou obrazy nebo sochy, či tapety s motivem vody.

Feng-shui rostliny doladí kancelář. 

Dokonalost s detaily

Detaily dělají celek. Abyste se v kanceláři cítili příjemně, vyzdobte si ji podle svého. Ideálně zvolte třeba krystaly nebo květiny s kulatými listy ve stylových květináčích a nebraňte se ani těm umělým. Nevhodné jsou sušené a rostliny s trny a ostny. Podle feng-šuej rostliny pomáhají snižovat negativní energii vyzařující z elektronických zařízení, umístěte je proto do jejich blízkosti.

Jak vymalovat kancelář podle feng shui?

Podle feng-šuej barvy odpovídají pěti elementům a zároveň působí na okolí. Ideální je kombinace maximálně 3 barev v jedné místnosti (1 dominantní a 2 spíše doplňkových).


Oheň – červená a oranžová podporují produktivitu, odhodlání a práci pod tlakem, ale nesmíte to s nimi přehnat, jinak budou působit rušivě. Žlutá zase zvedá náladu. Patří zde i odstíny růžové, vínové nebo fialové.
Voda – modrá barva podporuje fantazii a tvořivost i logické myšlení, může ale ochlazovat vztahy na pracovišti.
Země – patří zde barvy písku a béžové tóny, které navozují pocit klidu.
Dřevo – zelená probouzí kreativitu a fantazii a symbolizuje růst, hnědá naopak zvyšuje aktivitu. Jde o vhodné barvy do marketingového oddělení.
Kov – bílá, šedá až stříbřitá jsou velmi neutrální, ideální do personálního nebo mzdového oddělení.

Nepřekombinujte to

Feng-šuej si zakládá na jednoduchosti – složitá řešení s sebou totiž přinášejí chaos a negativní energii. Řiďte se pravidlem všeho s mírou a udržujte svůj pracovní prostor uklizený. Snažte se vytvořit místo vyvážené harmonie.