Průvodce manipulační technikou do velkých skladů i menších provozů

Zefektivněte práci ve skladech, autoopravnách, profi dílnách a jiných provozech prostřednictvím správné manipulační techniky. Kromě toho, že usnadníte práci zaměstnancům a zbavíte je části náročné fyzické zátěže, urychlíte chod skladu. Nemusíte přitom vždycky investovat do nákladných strojů. Poradíme vám, jak se vyznat v manipulační technice, abyste věděli, které stroje vybrat pro své potřeby.

 Muž ve skladu veze krabice na manipulační technice.

Co je to manipulační technika

Manipulační technika zahrnuje veškeré přístroje, pomocníky a stroje nápomocné při manipulaci s břemeny = nákladem, materiálem, zbožím apod. Jedná se o techniku, která usnadňuje a zefektivňuje práci a šetří čas. Díky vhodné manipulační technice lze během chvilky přemístit nadrozměrné, těžké nebo početné zásoby materiálů a produktů.

Výhody

  • Manipulační technika snižuje fyzickou náročnost při přemisťování břemen.
  • Práce je jednodušší a méně namáhavá pro zaměstnance.
  • Zefektivňuje se chod ve skladu.
  • Zrychluje se práce.

 

Ve velkém provozu se bez techniky neobejdete

Manipulace se zbožím ve velkém skladu je náročná, proto se vyplatí zainvestovat do kvalitní manipulační techniky, která zaměstnancům práci nejen ulehčí, ale zajistí také rychlé a svižné přemisťování různých břemen. Co by ve velkých skladech nemělo chybět?

 Práce ve skladu s vysokozdvižným vozíkem.

Vysokozdvižný vozík

Vysokozdvižný vozík neboli ještěrka představuje naprostý základ. Bez problémů s nimi vyzvednete palety i do výšek. Ani ovládání zdvižky není nic těžkého. I když se jedná o trochu větší stroj, než je paletový vozík, ovládá se stále dobře. Podobně se vám budou hodit i retráky = všestranné skladové zakladače.

Kladkostroje

Řetězové zvedáky a kladkostroje oceníte při zvedání a přesouvání extra těžkých břemen. Při výběru si pohlídejte, jestli je daný model určený pro svislý nebo vodorovný tah. Nezapomeňte také vzít v potaz nosnost nákladu.

Dílenské jeřáby

Mobilní a skládací dílenské jeřáby využijete v dílnách, autoservisech a velkých skladech při manipulaci s těžkými břemeny. Snadný pohyb jeřábu zajišťují dvě otočná a dvě pevná kola.

I v malém skladu se najde místo pro manipulační techniku

Majitelé menších provozů často váhají s pořízením manipulační techniky, protože se bojí, že se jim nevyplatí. Pokud ale zvolí vhodný stroj, ulehčí zaměstnancům práci a zrychlí chod skladu. Není třeba pořizovat drahé stroje, i menší pomocníci znamenají rozdíl.

 Druhy manipulační techniky.

Rudly

Rudly vám pomohou převézt krabice, přepravky, pytle, materiál nebo větší a těžší předměty. Konstrukci ručního vozíku vybírejte podle toho, jaký typ nákladu chcete přesouvat. Ani schody představují problém, stačí vybrat speciální schodišťový rudl.

Plošinové a paletové vozíky

V menších prostorách patrně naplno nevyužijete potenciálu vysokozdvižného vozíku, materiál ale budete potřebovat přemístit tak jako tak. K tomu se skvěle hodí cenově dostupnější plošinové a paletové vozíky. Snadno se ovládají a nepředstavují tak velký zásah do rozpočtu.

Zvedací stoly

Ne vždy potřebujete manipulovat s celými paletami. Pro přemisťování různých balíků a krabic jsou vhodné zvedací stoly, které jsou vybavené kolečky, aby snadno náklad převezly. Své uplatnění najdou v montážních a výrobních linkách i opravnách.

Manipulační technika vyhoví i speciálním požadavkům

Každý provoz vyžaduje něco jiného. Setkáte se s manipulační technikou, kterou využijete napříč různými obory a také se stroji, které se hodí jen do určitých provozů. Jedná se například o:

 

Hodí se nejen do skladu, ale i do domácnosti

Manipulační technika se využívá hlavně ve skladech, ale některé pomocníky oceníte i doma, jedním z nich je například rudl. Nejen do dílny se hodí například také policové či kontejnerové vozíky, které navíc můžete uzamknout.