6 tipů, jak vybrat dílenský pracovní stůl

Při zařizování či vylepšování dílny je vždy nejlepší začít pracovním dílenským stolem. Ten je totiž srdcem celé dílny, právě na něm budete pracovat, strávíte u něho nejvíc času a musí tedy dokonale odpovídat vašim potřebám. Hlavní je, aby byl dostatečně prostorný, stabilní a odolný. Podle čeho vybírat dílenský ponk?

 Dílenský pracovní stůl s příslušenstvím.

Dílenský ponk = základ při hobby i profi pracích

Bez dílenského pracovního stolu se neobejde žádný domácí kutil ani profesionální řemeslník. Ponk toho musí hodně vydržet, proto se zaměřte na materiál rámu i pracovní desky. Pokud nevíte, jaký pracovní stůl do dílny by pro vás by ideální, zkuste si odpovědět na pár základních otázek.

  • Pracujete více vsedě nebo vestoje?
  • Kolik místa potřebujete na práci?
  • Budou se vám hodit úložné prostory?
  • Máte extra požadavky na maximální nosnost stolu?
  • Jste omezení prostorem, nebo máte na ponk dostatek místa?

 

Zjistěte, jak kromě ponku vybírat i další dílenský nábytek.

6 nejdůležitějších parametrů při výběru

Pokud už máte přibližnou představu, co od dílenského pracovního stolu očekáváte, seznamte se s nejdůležitějšími vlastnostmi, aby se vám na ponku pohodlně pracovalo.

1. O výšce ponku rozhoduje způsob práce

Vyhněte se bolavým zádům tak, že zvolíte optimální výšku ponku. Ideální výška pracovní desky ponku se pohybuje mezi 75–100 cm podle výšky postavy. V případě, že řemeslník pracuje vestoje je to o 20 až 40 cm více. Pokud u se u dílenského stolu střídá více pracovníků, vyberte průměrnou výšku nebo pořiďte výškově nastavitelný dílenský stůl – výšku ponku si pak každý může nastavit podle svých potřeb. Důležité je, abyste se při práci nehrbili.

TIP: Pokud pracujete na ponku s pevnou deskou a ta vám příliš nevyhovuje zkuste si pomoct dílenskou židlí, u které nastavíte výšku sedáku.

2. Zamyslete se, kdo bude stůl používat

Hobby kutilové využijí spíše univerzálnější ponky. Ty se uplatní v každé domácí dílně a jsou uzpůsobeny řadě činností. Většinou bývají také vybaveny úložnými prostory, ale i k nim si můžete podle potřeby dokoupit zásuvkové skříně na nářadí. Profesionálové ocení kvalitnější a dražší ponky, které snesou každodenní náročný provoz a v domácí dílně by naplno nenašly své využití. Často jsou pak vybavené speciálními prvky pro jednotlivé řemeslné obory.

3. Dopřejte si dostatek prostoru

Dopředu si přeměřte, kolik místa můžete dílenskému pracovnímu stolu vyhradit. Nezapomeňte vzít v úvahu, kolik přístrojů budete chtít připevnit k pracovní desce a s jak velkými obrobky budete pracovat. Pokud to prostor umožňuje, zvolte co největší rozměr – snadno pak k desce připevníte další nástroj nebo můžete pracovat na dvou projektech současně.

TIP: Využíváte ponk jen občas? Pořiďte si skládací dílenský stůl, který nezabere tolik místa.

Dílenský ponk připravený k osazení vybavením dílny. 

4. Nepodceňte materiál pracovní desky

Deska se tradičně vyrábí z bukového dřeva – lepená jako spárovka nebo z masivních fošen. Buk vyniká pevností, zajišťuje dostatečnou pevnost a pohlcuje část vibrací. Setkáte se i s kovovou nebo plastovou pracovní deskou, která se hodí jen na určité činnosti.

5. Roli hraje také konstrukce rámu

Ponk musí být hlavně stabilní a bytelný, vybírejte proto dílenské stoly s robustnější konstrukcí. Podnoží by mělo být pevné, svářené z ocelových profilů. Některé modely umožňují také ukotvení k podlaze. Rám se nejčastěji vyrábí z kovu, který se mimo jiné snadno udržuje, setkáte se ale také s dřevěnými nebo plastovými rámy, případně kombinací více materiálů.

6. Úložné prostory ocení každý

Základní nářadí a součástky, které používáte nejvíce, mějte v dosahu ruky. Pokud stůl nemá vestavěné šuplíky, využijte dílenské skříně a pojízdné vozíky, které přesunete podle potřeby a nebudou vám tak překážet při práci. Ideální řešení představují také závěsné panely či skříně, které se zavěšují na zeď. Drobnosti uložte do boxů a krabiček.

TIP: Vyberte si ponk z dílenské nábytkové řady a zkombinujte ho s různými skříněmi a policemi tak, aby vám k sobě vše pasovalo.

Vhodná výbava do dílny jako třešnička na dortu

Aby vám šla práce hezky od ruky, musíte pracoviště vybavit kvalitním dílenským vybavením. Udělejte si seznam všeho, co se vám může hodit. Přečtěte si, na co při vybavování dílny nezapomenout.