Jak vyčistit látkovou sedačku

Přemýšlíte, čím nejlépe vyčistit látkovou sedačku? Na pomoc si vezměte speciální přípravek na čištění čalounění nebo osvědčené domácí prostředky. Nezapomeňte ale zohlednit materiál potahu. Zjistěte také, jak se správně starat o látkovou sedačku a jak se zbavit špinavých fleků.

 Žena vysává látkovou sedačku.

Není látka jako látka

Každý typ potahu sedací soupravy či křesla reaguje na skvrny a nečistoty jinak. Asi víte, že kůže a koženka vyžaduje speciální péči, ale i jednotlivé textilie si potrpí na vlastní údržbu. Například velur ocení čištění houbičkou a minerální vodou, mikrovlákno zase jemné mýdlo nebo čisticí prostředek na čalounění a destilovanou vodu. Řiďte se vždy doporučením výrobce.

TIP: Pokud si budete vybírat látkový potah, zvolte materiál s funkcí AquaClean, tekuté skvrny se do látky nevsáknou.

Čištění sedačky: pravidelná údržba se vyplatí

V sedacích soupravách i křeslech se stejně jako v postelích a kobercích vyskytují roztoči. Pravidelným čištěním se zbavíte nejen jich, ale také prachu a dalších alergenů, a prodloužíte tak životnost nábytku. Nečekejte na to, až se objeví skvrny a materiál zajde.

Jednoduché řešení? Odnímatelný potah

Odnímatelný potah jednoduše vyperete v pračce a usnadníte si tak údržbu. Samotnou sedačku nebo křeslo pak nemusíte čistit tak často, větší péči si ale zaslouží alespoň dvakrát do roka. Snadnější údržbu zajistí také impregnace.

Suché čištění sedaček jako základ

Na pomoc si vezměte vysavač. Nastavte ho na nízký sací výkon, aby nedošlo k poškození struktury materiálu. Použijte speciální nástavec na čalounění, pokud ho máte k dispozici. Důkladně přejeďte sedáky i opěráky a nezapomeňte ani na všechny záhyby a škvíry, kde se rády drží drobky. Vysávejte sedací soupravy jednou týdně.

Speciální přípravek na čištění sedaček

Voda a mýdlová voda často nestačí, některé látky ji navíc mohou špatně snášet. Investujte proto do speciálního přípravku na čištění čalounění a otestujte ho na zadní straně nábytku. Přípravek aplikujte pomocí jemné houbičky nebo hadříku – nepoužívejte barevné houbičky, mohly by zanechat fleky.

  • Sedačku nebo křeslo navlhčete čistou vlažnou vodou a jemně otřete houbičkou/hadříkem s přípravkem.
  • Postupujte ode švu ke švu. Vyčistěte celou plochu, ne jen určitá místa, aby nevznikly na látce mapy.
  • Na závěr sedačku otřete čistou vodou a zbavte jí zbytků čisticího přípravku.

 

 Čištění látkové sedačky hadříkem a vysavačem.

Zašlá látka a staré skvrny

Pokud chcete vyčistit sedací soupravu se zaschlými skvrnami a zašlým čalouněním, neobejdete se bez stroje na čištění sedaček = tepovače. Zvládne suché i mokré čištění a sedačku důkladně zbaví všech roztočů, prachu a alergenů. Obnoví i velmi zašlé čalounění. Nevyplatí se vám pořizovat tepovač? Od specializovaných firem si ho můžete pronajmout nebo si sedací soupravu rovnou nechat profesionálně vyčistit.

Jak vyčistit flek na sedačce

Fleky je třeba řešit hned, když zaschnou, půjdou odstranit hůře. Na tekutou skvrnu položte hadr a nechte ho nasát co nejvíce špíny. Na pomoc si vezměte osvědčené domácí prostředky. Každý ale nejprve otestujte na kousku sedačky, který není vidět.

  • Jedlá soda – hravě zvládne mastné fleky i rozlitou kávu nebo víno. Navíc pohlcuje zápach. Nasypte ji na znečištěné místo, nechte několik hodin působit a poté vysajte.
  • Ocet – poradí si s většinou skvrn od jídla a pití. Zřeďte ho v poměru 1:1 s vodou a otřete špinavý flek.
  • Kyselina citronová – odstraní čmáranice od propisky, pastelky i fixu. Rozmíchejte ji ve vodě, vetřete do skvrny a nechte působit. Poté přejeďte mokrým hadříkem.
  • Žlučové nebo jádrové mýdlo – působí téměř na všechny nečistoty. Mokrým hadříkem ho vetřete do špinavé látky a po chvilce umyjte.

 

Pokud vám na sedačku kápl vosk nebo se přilepila žvýkačka či plastelína, sáhněte po parním čističi nebo se obraťte na profesionály.

Naučte se také, jak opravit prosezenou sedačku.