Co je flipchart a jak ho vybrat?

Objevte užitečného pomocníka při poradách či prezentacích. Řeč je o flipchartu, přenosné tabuli, která skvěle doplňuje přednášejícího. Na flipchart tabuli se zapisují nejdůležitější body prezentovaného textu a posluchači si tak zapamatují více informací. Zjistěte, proč je flipchart tak oblíbený a podle čeho jej vybrat.

Žena používá flipchart tabuli.

Proč používat flipchart

Flipchart neboli přenosná prezentační tabule představuje jednu z nejrozšířenějších vizuálních pomůcek, která je oblíbená pro své jednoduché používání. Jednoduše své myšlenky přenesete na papír. Hodí se na týmové porady, prezentace i lektorování. Pomáhá zlepšit komunikaci s posluchači, zkvalitní výklad i přehlednost přednášeného textu. Prezentace se tak stává interaktivní, srozumitelnější a zábavnější.

Flipchart vs. popisovací tabule: co zvolit?

I když existují mobilní verze se stojanem, nejčastěji se popisovací tabule montují na zeď. Nedají se tedy přemisťovat podle potřeby jako flipcharty. I při správné péči zůstanou po nějaké době na popisovací tabuli šmouhy od fixů. Navíc si papíry na flipchartu můžete schovat a použít je při další prezentaci, popisovací tabuli musíte smazat ihned, jakmile zaplníte její plochu. Na druhou stranu k popisovacím tabulím nemusíte dokupovat archy papíru a dají se kombinovat s textilní nebo korkovou nástěnkou.

Jak si vybrat flipchart

Při výběru flipchart tabule se zaměřte zejména na její velikost, povrch a způsob fixace. Popřemýšlejte, jak budete flipchart využívat, a podle toho si vyberte, jaký typ je pro vás ideální.

 Žena lepí poznámky na flipchart.

Konstrukce flipchartu

Podle konstrukčního řešení se flipcharty dělí na 3 druhy:

  • samostatný flipchart – jde o kartonový model (podobný stolnímu kalendáři), který se umístí na stůl. Bývá malých rozměrů a hodí se spíše na zjednodušenou prezentaci.
  • flipchart na stativu – má zpravidla 3 nebo 4 nohy, které se sbíhají do jednoho místa. Ideální volba, pokud se s tabulí příliš nemanipuluje a stojí na jednom místě. Výhodou je nižší cena a možnost nastavení výšky.
  • mobilní flipchart – stojan na kolečkách umožňuje snadnou manipulaci a přemísťování po místnosti nebo do jiné kanceláře. Kolečka disponují brzdou, aby tabule nepopojížděla při psaní. Vyšší cena je vyvážená nastavitelnou výškou i sklonem desky.

Magnetická, nebo nemagnetická deska

Magnetické flipcharty efektivněji uchytí materiál nebo třeba držák na popisovací fixy či houbu. Hodí se hlavně tehdy, když flipchart tabuli používáte často. Oba typy desek mohou být popisovatelné, ta nemagnetická se ale vyznačuje nižší cenou.

Výsuvná ramena

Funkce výsuvných ramen vám umožní využít větší pracovní plochu. Ramena jsou umístěna po stranách a vysouvají se do boku. Posluchači tak mají list s důležitými poznámkami neustále na očích a vy můžete bez problémů pokračovat ve výkladu, aniž byste museli listovat nazpátek. Výsuvná ramena se hodí také pro použití nadrozměrných archů papírů nebo třeba rozkládací mapy.

Tipy, jak pracovat s flipchart tabulí

  • Dopředu si vyzkoušejte velikost písma, aby bylo čitelné i z nejvzdálenějšího místa.
  • Mějte zásobu papíru i náhradních fixů.
  • Používejte odrážky a pište hesla.
  • Pokud promítáte prezentaci na zeď nebo na plátno, dejte si pozor na umístění flipchartu, aby nestínil.
  • Text prokládejte grafy, tabulkami nebo obrázky.
  • Používejte více barev popisovačů pro rozdělení informací. Zvolte správný typ fixů.
  • Máte bezpapírovou verzi? Ujistěte se, že máte po ruce čistič, jenom hadřík nestačí.
  • Při prezentaci stůjte na straně tabule, nikdy ne zády k posluchačům.
  • Zapojte publikum, aby se nenudilo.