Jak vyčistit koženou sedačku

Kožený nábytek představuje luxus a eleganci. Je odolnější a ocení ho i alergici, protože kůže je hypoalergenní. Čištění kožené sedačky je ale jiné než u látkových variant. Navíc záleží i na typu usně, kterou si gauč a křesla necháte potáhnout. Přečtěte si tipy, jak vyčistit kůži a jak pečovat o koženou sedačku.

 Žena hadříkem utírá koženou sedačku.

Aby vám kožená sedačka vydržela dlouho jako nová

Nejlepší je vsadit na prevenci. Nejen čištění, ale také pravidelné ošetření kožené sedačky prodlouží její životnost. U koženého nábytku se na rozdíl od látkových sedacích souprav neobejdete bez speciálních přípravků a impregnace.

Myslete na to, kam kožený gauč umístíte

Kožené sedací soupravy by neměly stát celý den na přímém slunci ani příliš blízko topení, jinak se výrazně zkrátí jejich životnost. Kvůli UV záření i nepřiměřenému teplu ztrácí kůže své vlastnosti – přirozenou vlhkost, pružnost, barvu i lesk. Jakmile se začne vysoušet, ztvrdne, objeví se trhliny a praskliny, které už jen těžko opravíte.

Koženou sedačku i křesla nejlépe postavte dál od oken a alespoň půl metru od topení. Vytvořte pro kůži ideální podmínky. Vlhkost v místnosti by se měla pohybovat mezi 50 až 75 % a teplota od 10 do 25 ℃.

Vyhněte se barevným šmouhám

Zejména kožené sedačky ve světlých barvách jsou náchylné k flekům. Neodkládejte na gauč noviny ani časopisy, tiskařská čerň kůži nesvědčí. Šmouhy může způsobit také vlhké barevné oblečení nebo hadřík při čištění, volte proto vždycky raději bílý. Obarvení zabraňte pomocí impregnačních přípravků.

Zachraňte (si) kůži impregnací

K impregnaci používejte speciální přípravky určené k ošetření kůže. Vyhněte se různým tukům, vazelíně a podobně, mohli byste kůži uškodit. Ošetření kožené sedačky zvýší odolnost kůže a ochrání sedací soupravy před vyblednutím, vsáknutím vody, nečistotami i skvrnami. Před impregnací kožený gauč pořádně vyčistěte. Řadu přípravků musíte nechat působit minimálně 12 hodin, aplikujte je tedy ideálně navečer.

Jak vyčistit kůži: hladká vs. broušená

Není kůže jako kůže. Každý typ vyžaduje vlastní zacházení. Při čištění kožené sedačky se řiďte doporučením výrobce. Dopředu nejprve na skrytém místě vyzkoušejte, jestli useň daný čisticí přípravek snese. K základní péči patří vysátí prachu a nečistot a otření hadříkem jednou týdně, větší ošetření si pak zaslouží alespoň 2× ročně.

Ošetření kožené sedačky speciálním přípravkem.

Naučte se starat o hladkou kůži

Hladkou neboli pigmentovanou kůži asi znáte. Používá se na výrobu kožených bund, pásků, peněženek nebo kabelek. Je jednodušší na údržbu, ale péči se ani tak nevyhnete. Při běžném týdenním úklidu kožený gauč lehce vysajte a přetřete vlhkým hadříkem s trochou neparfémovaného mýdla.

Na hloubkové čištění si vezměte utěrku z mikrovlákna nebo jemný kartáček a speciální čisticí přípravek – ideální je suchá pěna, kterou pečlivě naneste také do všech záhybů, nechte chvíli působit a pak setřete. Na závěr koženou sedačku naimpregnujte.

Broušená kůže si zaslouží vlastní péči

Ať už jste si vybrali semiš nebo nubuk, mokré čištění broušené kůže nepřipadá v úvahu. Koženou sedačku vysajte nebo zlehka oprašte. Při větším čištění použijte gumový kartáček nebo speciální gumu na broušenou kůži, kterou odstraníte zaschlé nečistoty. Poté aplikujte přípravek proti vysychání a po jeho zaschnutí také impregnaci na broušenou kůži.

Podobnou péči vyžaduje také anilinová kůže. Na běžnou údržbu vám bude stačit hadřík navlhčený destilovanou vodou. Vyhněte se drsnějšímu drhnutí kartáčkem, abyste nepoškodili hladkou horní vrstvu materiálu.

Využijte domácí pomocníky

Se zaschlými skvrnami, čárami od propisky, tužky nebo pastelek vám pomůže obyčejná guma. Na hladkou kůži můžete použít i dětské vlhčené ubrousky a vyleštit ji pomocí kousku sametu.

Na co si dát pozor

Kožený nábytek rozhodně nečistěte parou, kůže by vyschla a ztvrdla. Nepoužívejte běžné čističe, jako je jar, prací gel nebo čisticí prostředky obsahující bělidlo či abraziva.

Nábytek z koženky nebo ekokůže se ošetřuje podobně, ale víte, jak vyčistit látkovou sedačku?