Vybavení dílny: aby šla práce hezky od ruky

Správně vybavenou dílnu ocení profi řemeslník i zručný kutil. Měla by být dobře promyšlená a organizovaná. Počítejte s tím, že všechno vybavení dílny nepořídíte najednou. Až časem zjistíte, bez kterého nářadí a strojů se neobejdete. Poradíme vám, jak vybavit dílnu, aby byla funkční a nic v ní nechybělo.

Vybavení dílny.

Promyslete to do detailu

Pokud začínáte od nuly, dopředu si promyslete elektrické rozvody, vodu i odpady. V dílně budete trávit spoustu času, investujte proto do kvalitního osvětlení, aby se vám nekazil zrak. Nepodceňte ani vytápění místnosti a ventilaci – ta eliminuje prachové částice i výpary různých chemických látek. Rozvrhněte si, kde co umístíte, abyste efektivně využili celý prostor. Dílna musí být hlavně bezpečná a funkční.

Základ představuje bytelný ponk

Žádná dílna se neobejde bez pracovního stolu neboli ponku. Musí být bytelný a stabilní, aby vydržel i velkou zátěž. Může stát samostatně, nebo být součástí dílenského nábytkového systému. Pohlídejte si rozměry pracovního stolu a ujistěte se, že budete mít dostatečný prostor na práci a místo na statické nářadí, jako je svěrák nebo bruska.

Bez nářadí by to nešlo

Každý řemeslník vyžaduje něco trochu jiného a vybavení dílny je tak do značné míry individuální. Například elektrikářská dílna se svými nástroji liší od truhlářské. Přesto se setkáte s řadou nářadí, které ocení všichni napříč obory, domácí kutilové i profesionálové. V dílně nesmí chybět:

  • kladivo – hodí se mít různé velikosti. Pořiďte si klasická kladiva i gumové a dřevěné palice.
  • šroubováky – minimum představují ploché a křížové šroubováky, ale seženete i speciální druhy.
  • kleště – využijete kombinačky, štípačky i sikovky.
  • měřidla – neobejdete se bez klasického svinovacího metru, ale oceníte také mikrometry, měřící pásma, úhelníky nebo digitální měřiče.
  • stahovací nářadí – vyberte si různé velikosti svorek a svěráků.
  • spojovací materiál – udělejte si zásobu hřebíků, šroubků, matic i hmoždinek.
  • pilky – na dřevo i na železo, ocasku i obloukovou pilu, jedna vám totiž stačit nebude.
  • vodováha – bude se hodit při věšení obrazu či poličky i pokládce zámkové dlažby.
  • klíče a imbusy – kupte sady, které obsahují různé velikosti.
  • brusivo – smirkové papíry zvolte s různou zrnitostí a pohlídejte si, jestli jsou na mokré nebo suché broušení.

 

Pořiďte si nářadí v sadách, ušetříte a nebude muset přemýšlet, co vám ještě chybí.

Nářadí v dílně.

Ulehčete si práci elektrickými pomocníky

Dopředu si rozmyslete, jaké přístroje využijete. Aku šroubovák nebo vrtačka představuje ideálního pomocníka v hobby i profi dílně. Často budete potřebovat také brusku, frézku nebo elektrickou pilu. Další stroje dokupujte podle potřeby. Časem třeba zjistíte, že se vám hodí kompresor, hoblík, vysokotlaký čistič nebo průmyslový vysavač.

Každý kousek musí mít své místo

Aby v dílně fungovalo vše tak, jak má, musí v ní vládnout řád a pořádek. Každé nářadí by mělo mít své místo, abyste ho rychle našli. Jednoduše pak budete vědět, kde co je, a neztratíte čas hledáním jednotlivých nástrojů. Pořiďte si dílenskou skříň i stojany a panely na nářadí. Vyplatí se investovat i do boxů, které udrží přehled a pořádek v šuplících.

Nezapomeňte na ochranné pomůcky

Vybavte se ochrannými pomůckami, díky kterým se vám bude pracovat pohodlně a zároveň bude práce bezpečná. Základní výbavu tvoří montérky, pevná pracovní obuv, ochranné brýle a rukavice. Pracujete v hlučném a prašném prostředí? Vsaďte na špunty do uší či sluchátka a respirátor. V dílně by neměla chybět ani lékarnička a hasicí přístroj.