Průvodce zdravým sezením: jak správně sedět u počítače

Trávíte několik hodin denně u počítače? Předejděte problémům, které způsobuje dlouhodobé sezení, správným posedem. Kromě toho je také důležité optimálně uspořádat celý pracovní prostor. Poradíme vám, jak správně sedět u počítače, aby to vaše tělo ocenilo.

Žena sedí u počítače.

Zdravým sezením u počítače se vyhnete řadě problémů

Sedavé zaměstnání a nesprávný posed u pracovního stolu má negativní dopad na lidské zdraví. Řada problémů se přitom neobjeví hned, ale projeví se až po letech. Mezi nejčastější obtíže patří:

  • svalové napětí v oblasti krční páteře,
  • bolesti zad,
  • větší riziko vzniku syndromu karpálního tunelu a tenisového loktu,
  • problémy s krevním oběhem,
  • křečové žíly a nepříjemné napětí v dolních končetinách,
  • zhoršení zraku,
  • bolesti hlavy,
  • problémy s koncentrací.

 

Jak správně sedět v kanceláři i doma?

Ergonomie sezení v sobě skrývá optimální rozvržení celého pracovního místa. Přináší několik pravidel správného posedu a nastavení kancelářského nábytku i vybavení. Ze startu si musíte osvojit pár jednoduchých návyků a zásad, které poté budete dodržovat. Začněte s výběrem vhodného vybavení a jeho uspořádáním.

Vhodný nábytek a jeho rozvržení

Vybírejte kancelářský nábytek, který jde vstříc ergonomickým zásadámvýškově nastavitelný psací stůl nebo ergonomické křeslo k počítači. Podstatou ergonomického pracovního místa není jen kvalitní vybavení, ale také správné uspořádání. Vše by mělo dokonale vyhovovat tělesným proporcím uživatele a jeho individuálním potřebám.

Základ zdravého sezení u PC představuje kancelářská židle, která disponuje výškovým nastavením, polohovatelným sedákem i opěrákem, opěrkou hlavy i područkami. Zjistěte, co by kvalitní kancelářské židli ještě nemělo chybět. Hned za židlí stojí správná výška a rozměry pracovní plochy stolu. U příliš nízkého stolu se budete hrbit, vysoká pracovní deska vás zase bude nutit zvedat ramena. Pohlídejte si také dostatečný prostor na nohy.

Umístění monitoru

Důležité je nastavit monitor do správné výšky a optimální vzdálenosti od uživatele. Horní hrana obrazovky by měla být v úrovni očí. Využijte podstavce pod počítač různých výšek. Monitor mějte umístěný zhruba ve vzdálenosti paže = 40–75 cm uprostřed pracovní plochy, abyste neotáčeli hlavou do stran. Pohlídejte si také, aby na obrazovku nesvítily sluneční paprsky.

Jak správně sedět u notebooku? Kromě výše uvedeného, k němu podle zásad bezpečnosti práce připojte navíc externí monitor.

Klávesnice a myš

Vyplatí se investovat do ergonomických modelů, které snižují riziko vzniku karpálního tunelu. Myš vybírejte podle velikosti ruky, měla by vám padnou do dlaně tak, abyste neměli skrčené prsty. Klávesnici položte přímo před sebe zhruba 5–10 cm od okraje stolu, myš umístěte co nejblíže. Skvělým pomocníkem je také ergonomická podložka pod zápěstí.

Jak správně sedět u PC

Vsaďte na pravidlo pravých úhlů – předloktí a nadloktí i lýtka se stehny by měla svírat úhel 90°. Lokty držte u těla a chodidla mějte celou plochou položená na zemi. Velmi efektivní je polohovatelná podložka pod nohy. Seďte vzpřímeně, uši, ramena a boky držte v jedné přímce. Neseďte jen na kraji židle, ale pánev posuňte až dozadu k opěrce. Přečtěte si více o tom, jak správně sedět na židli nejen u počítače.

Často střídejte polohy a dejte si pauzu na protažení namáhaných svalů, ideálně aspoň jednou za hodinu. Pokud máte sedavé zaměstnání, vykompenzujte ho pravidelným pohybem – i 30minutová procházka vašemu tělu prospěje.

Jak správně stát u počítače?

Při práci na počítači nemusíte pouze sedět. Tzv. standing office představuje skvělou alternativu. Díky výškově nastavitelným stolům můžete obě polohy snadno střídat a využívat benefitů, které nabízí. Při práci ve stoje se více hýbete, začněte ale pozvolna, aby si tělo na novou pozici zvyklo. Vsaďte na pohodlnou obuv a podpatky raději vynechejte. Opět platí, že monitor musí být ve výšce očí a pracovní plocha v takové výšce, aby lokty byly pokrčené v 90° úhlu.

Chodidla rovnoměrně přenesou zatížení těla do podložky. Stůjte vzpřímeně, ramena narovnaná – nevytahujte je k uším. Bradu mírně zasuňte a pánev lehce podsaďte, ulevíte tím bedrům.

Při práci si zacvičte

Využijte přestávku a proveďte pár protahovacích cvičení. Spoustu cviků zvládnete i u pracovního stolu. Na internetu najdete řadu návodů a dokonce i videí, takže můžete cvičit zároveň s profi trenérem.