Jak vybrat gastro vybavení

Chystáte se rozjet svůj první gastro podnik nebo rekonstruujete starší provozovnu a nejste si jistí, čím vybavit kuchyni? Ať už půjde o restauraci, bistro nebo školní jídelnu, základem je profi gastro vybavení, které snese vysokou zátěž. Poradíme vám, co si při výběru pohlídat a jaké kousky by vám rozhodně neměly chybět.

 jak-vybrat-gastro-vybaveni

Profi gastro vybavení je základem každého provozu

Otevření nebo rekonstrukce gastroprovozu představuje pořádnou výzvu. Zajistit příjemné místo pro zákazníky, praktický a funkčně zařízený pracovní prostor i zázemí pro hosty a zaměstnance v podobě toalet nebo šatny a odpočinkové místnosti není nic snadného. Největším oříškem ale zpravidla bývá kuchyně, která je srdcem celého gastroprovozu. Než se pustíte do jejího zařizování, ujasněte si několik věcí.

  • Promyslete si hlavní činnost. Chystáte se vést kavárnu, nebo spíše jídelnu, do které budou zákazníci chodit na výhodná meníčka? Podle toho snadno určíte, jaké gastro vybavení je pro vás to pravé, do čeho se vyplatí investovat a kde si můžete dovolit ušetřit.
  • Dopředu si naplánujte rozmístění gastro nábytku a dalšího vybavení. Prostor musí být účelně zařízený, aby zaměstnanci v kuchyni zbytečně nenachodili kilometry navíc. Je třeba také dodržet ergonomii pracovního místa a příslušné normy. Klidně si na pomoc vezměte odborníka, který vám s rozvržením prostoru poradí.

 

Ať už plánujete provozovat restauraci, závodní jídelnu, kavárnu nebo cateringové služby, kuchyň si pečlivě naplánujte, aby váš gastro provoz fungoval, jak má. Nezapomeňte, že kuchyň by měla být funkčně propojená s ostatními místy v provozu, zejména se skladem a jídelním prostorem.

Co by v gastroprovozu nemělo chybět

Vždy záleží na tom, o jaký konkrétní provoz se jedná. Restaurace, bistro nebo školní a závodní jídelna či rychlé občerstvení vyžaduje trochu jiné zařízení než cukrárna nebo kavárna. Podívejte se na základní kousky gastro vybavení, bez kterých se v kuchyni neobejdete – od mohutného gastro nábytku přes mobilní modely až po nezbytné drobnosti.

  • Klíčovým prvkem je profi gastro sporák, který je navržený tak, aby vydržel intenzivní zátež v provozu. Měl by mít více hořáků a větší kapacitu pečící trouby, aby vám umožnil vařit více jídel najednou.
  • Stejně tak důležité jsou nerezové gastro stoly. Na výběr máte z řady variant. Na trhu jsou k dispozici mycí pracovní stoly s jedním nebo více dřezy, pracovní stoly se skříňkami, zásuvkami i policovou nástavbou, ve variantě s bytelnými nohami nebo na kolečkách.
  • Ve skladu i v samotné kuchyni oceníte nerezové regály a police, díky kterým bude mít nádobí své místo a bude vždy po ruce.
  • Na uložení nádobí a příborů se hodí také nerezové skříně a kontejnery. Seženete je v nejrůznějším provedení – na kolečkách, s pevnými nohami nebo závěsné na zeď.
  • Pokud sháníte vhodného pomocníka na servírování nebo odkládání táců či špinavého nádobí, vsaďte na gastro vozíky. Liší se zejména kapacitou a rozměry. Šikovné jsou i podvozky pod hrnce a jiné nádoby.
  • Vybavte se také profesionálním gastro nádobím, jako jsou várnice, servírovací tácy, plechy na pečení, pánve, hrnce, formy na pečení, zásobníky na přísady i nádoby na hotová jídla.
  • Zvažte pořízení varných kotlů, mikrovlnek, fritéz či pece na pizzu.
  • V kuchyňském arzenálu nesmí chybět talíře, misky, skleničky a příbory všech druhů.
  • Nezapomeňte na termoboxy, kuchyňské teploměry, vakuové baličky potravin a další nezbytné drobnosti.

 

nerezove-gastro-vybaveni

Patříte mezi majitele cateringové firmy? Prohlédněte si nabídku skládacích stolů, židlí a dalšího cateringového nábytku.

Tipy, jak vybrat profi gastro vybavení

Pohlídejte si materiál, ze kterého je gastro vybavení vyrobeno. Měl by být kvalitní a odolný vůči nízkým a vysokým teplotám i mechanickému poškození. Musí splňovat poměrně přísné podmínky, protože přichází do styku s potravinami, nesmí tedy uvolňovat zdraví škodlivé složky nebo ovlivnit výsledný pokrm. Nezapomeňte, že nádobí musí zvládnout velké množství mycích cyklů. Ideální volbu představuje nerezové gastro vybavení, které nepodléhá korozi ani plísním, snadno se omývá, udržuje v čistotě a zvládne náročný profi provoz.

Nekupujte to nejlevnější. Počáteční náklady se vám sice sníží, ale brzy po startu levnější kousky nezvládnou náročný provoz a zničí se. Investujte proto do kvality, abyste každých pár měsíců nemuseli kupovat nové vybavení. U strojů si pohlídejte výkon. Vždy je lepší počítat s vyšší kapacitou a zátěží.

Dejte si pozor na hygienické předpisy pro kuchyně

Hygienické požadavky na stravovací služby řeší vyhláška 107/2001 Sb. a vyhláška 137/2004 Sb. A této směrnici musí vyhovovat i gastro vybavení, bez toho je velká šance, že neprojdete kolaudací. Hygienické předpisy představují jen jednu z úřednických náležitostí. Schválení mívá na starosti příslušná krajská hygienická stanice.