Co dát na venkovní terasu

Vytvořte si u domu dokonalé místo pro pasivní i aktivní odpočinek. Na terase můžete relaxovat, trávit čas s rodinou nebo pořádat grilovačky s přáteli. Poradíme vám, co dát na venkovní terasu, abyste se tam cítili příjemně a nic vám nechybělo.

 Květináč a židle na terase.

Terasa jako místo odpočinku i společenských setkání

Terasa je ideálním místem pro relaxaci, grilování s přáteli, stolování venku a trávení společného času s rodinou. Nevíte, co dát na terasu? Záleží, k čemu ji chcete využívat. Terasa může sloužit jako:

  • prostor na relaxaci – pořiďte si pohodlný zahradní nábytek, jako jsou lehátka, houpačky nebo křesla s područkami, a užijte si odpočinek na čerstvém vzduchu;
  • místo na grilování – vybavte terasu grilem a vytvořte si tak zónu jako dělanou na grilovací párty;
  • venkovní jídelna – zařiďte si terasu jídelním stolem a židlemi a přeneste v letním období stolování ven;
  • koutek na cvičení – využijte terasu k cvičení jógy, pilates nebo jiných aktivit na čerstvém vzduchu.

 

Jak zařídit terasu? Plánujte!

Univerzální způsob, jak uspořádat terasu neexistuje. Při jejím zařizování musíte zohlednit několik faktorů.

Velikost prostoru

Velikost terasy určí, kolik nábytku a doplňků se na ni vejde. V malém prostoru najde uplatnění funkční skládací nábytek a spíše minimalistické doplňky, velká terasa pojme i robustnější kousky a nabízí více možností.

Styl

Vyberte si styl, který se hodí k vašemu domu a zahradě a který odpovídá vašemu vkusu. Nenechte se strhnout módními trendy. Za čas by vás přestaly bavit a terasu byste znovu předělávali. Můžete terasu stylově propojit i se vzhledem interiéru. Přechod z vnitřku domu do exteriéru pak bude krásně harmonický.

Funkčnost

Určete si, k čemu budete terasu nejčastěji využívat. Jedině tak zajistíte její funkčnost. Od toho se odvíjí i výběr nábytku na terasu. Pokud zde budete chtít vítat návštěvy a popíjet kávu, vsaďte na zahradní křesla a pohovky. Chcete-li spíš místo na grilování, pořiďte si jídelní stůl a židle.

 Moderní gril na terase s posezením.

Materiál

Materiál nábytku zvolte takový, aby byl odolný vůči povětrnostním vlivům, a to hlavně tehdy, pokud nebude krytý střechou. Vyplatí se investovat do ochranných fólií, které oceníte hlavně při zazimování nábytku na terasu, pokud nemáte možnost schovat je v zahradním domku. Nepodceňte ani komfort zahradního nábytku.

Péče a údržba

Popřemýšlejte, kolik času, chcete věnovat údržbě. Podle toho si vyberte nábytek i doplňky. Dřevěné modely vyžadují čas od času náročnější péči než plast nebo kov.

Nezapomeňte na detaily aneb jak zútulnit terasu

Kromě zahradního nábytku (jídelní stoly, křesla a sedací soustavy, židle, lavičky, houpačky, odkládací stolky) věnujte pozornost také detailům. Pokud terasa není zastřešená, nezapomeňte na slunečník, který vás ochrání před spalujícím sluncem. Nenechte se otravovat obtížnými komáry nebo mouchami a vsaďte na moderní lapač hmyzu. Do velkých květináčů na terasu zasaďte své oblíbené rostliny a vytvořte si dokonalou přírodní oázu.

Drobnými detaily, jako jsou podsedáky nebo dekorační polštářky, slaďte maličkosti s celkovým designem, skvěle podtrhnou vzhled celého prostoru. Terasu vyzdobte také soškami, pítkem pro ptáky nebo hmyzím domkem. Dokonalou atmosféru vykouzlí osvětlení v podobě světelných řetězů nebo solárních luceren.

2 tipy, jak uspořádat terasu

  1. Vytvořte zóny. Rozčleňte terasu na zóny podle jejich funkce, například na zónu pro relaxaci, grilování a stolování.
  2. Nezapomeňte na úložný prostor. Úložný prostor je na terase důležitý pro uskladnění polstrů, nádobí a dalších doplňků.